Grill, vår och tips!

Hallå där!

Vad kul att vara tillbaka. Det är vår och det känns ute, inte minst med den goda doften och grillat som börjar dyka upp här och var. Den här helgen var det rejält bra med grillning in the hoods. Varannan granne grillade känns det som, den som inte grillade på lördag gjorde det på söndag. En annan grillade två gånger, både på lördag och på söndag, eftersom besöket man hade förväntade sig att man skulle grilla, så ja, då fick man grilla två gånger. Det ska man ju inte klaga på med andra ord.

Hur som helst. Idén med det här blogginlägget är att ge er läsare som grillar några tips för att lyckas ännu bättre med grillningen nu när säsongen börjar. Alla ni har olika tekniker, några av er använder kanske kol, andra är mer gasolinriktade (asså ni med gasol… seriöst? Vill ni fortsätta med det? Kom igen skärp er!).

Som sagt, lite tips ska det bli och här kommer några.

Ett utav de absolut viktigaste (och även mest vanliga fel) är att få kontroll över hettan! Många gånger är man så sugen på att grilla nu nu nu, att i den här brådskande känsla så tappar man kontrollen och istället för att få en snygg köttbit grillad, så får man en brännskada på köttet. Detta händer speciellt mycket med kött som innehåller mycket fett som vis fläskkött eller lamm kan också vara av den typen. Så, var noggrann med värmen, grilla handlar om att använda värme och inte elden i sig. Så ta inte på hela kolen på en gång, spara kanske en tredjedel av kolen, sen när det riktigt varmt i grillen kan du lägga på det som du sparade, på det sättet grillas ditt kött med värme och minskar risken för lågor, speciellt med fettrika köttbitar. Ett tips med sådana kött kan vara att lägga något under också som fångar fettet, så det inte blir lågor som bränner köttet.

Här kan jag även tillägga att det är mycket viktigt att när du väl har tänd grillen lägger på gallret. Jag förstår inte hur man inte lägger på det direkt efter att ha fått fart på kolen. Det har jag sett hos vänner och de får alltid det tipset, lägg på gallret på en gång, det ska bli varmt! När du sen ser att kolen börjar bli lite så där gråaktiga, då blir det dags att lägga på köttet (eller det du ska grilla).

Sen är det viktigt att det man grillar blir genomstekt. Viss kött vill man kanske lite rå, medium eller well-done men det är ju inte all kött man vill ha så. För det är tipset om att skaffa en grilltermometer en mycket bra investering! Det hjälper något ofantlig mycket! För det är ju inte alltid kött man grillar heller, utan det är mycket annat som står på grillen, det kan vara laxen, det kan vara en bakad potatis, andra grönsaker men främst är det till köttet du behöver en sådan termometer.

På tal om lax, många väljer att grilla fisk (inte bara lax) inlindad i en bit aluminiumfolie men om man tar en bit lök och gnuggar den mot (den varma) gallret minskar du risken för att den ska fastan enorm mycket!

En annan bra sak att tänka på är att INTE tina köttet på grillen. Har du kött i frysen du vill grilla, ta ut den i tid och låt den tina i rumstemperatur. På det sättet torkar inte köttet i grillen. För det som händer när du lägger på frusen kött på grillen är att dels kommer den inte bli bra men den torkar sig, för den behöver mer tid på grillen så klart, så det är superviktigt att du inte tänker grilla kött direkt ur frysen.

Sen som sagt är det mer än kött som kan grillas. Jag gillar exempelvis att grilla stora svampar, portabello fylld med mögelost är en favorit.

Så där har du några bra tips på grillningen. Nu kan du börja googla: ”företagslån små företag” och ”kassasystem”, så kan du starta din egen grillrestaurang eller ja, så fortsätter du som hobbygrillare! Du bestämmer helt hur du vill göra!

Hoppas dessa tips hjälper dig på traven till att bli Sveriges mästergrillare!

Vi hörs i ett annat inlägg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *